Archiwum 20 listopada 2018


Rodzaje sushi
20 listopada 2018, 19:16

Hoso maki

 

Jest to najmniejszy z rodzajów sushi.  Najczęściej w formie jednoskładnikowej rolki. Nazwa hosomaki pochodzi od przymiotnika hosoi oznaczającego chudy, cienki. Z powodu małych rozmiarów idealnie nadają się jako potrawa dla dzieci.

 

 

Futo maki

Najklasyczniejsza forma podawania sushi. Jest to wieloskładnikowa rolka, zawinięta w prażony wodorost nori. Nazwa futo pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego gruby. Idealna forma dla każdego miłośnika sushi.



 

 

 

California maki

 

Najnowsza forma podawania sushi. Wymyślona przez ludzi zachodu. Charakteryzuje się odwrotnym zawinięciem rolki. W tym wypadku ryż znajduje się na zewnątrz potrawy a nie w środku jak to bywa w przypadku klasycznych form sushi.

 

 

 

 

 

 

Sugatazushi

 

Sugatazushi to rzadka odmiana sushi, którą spotkać można w niewielu regionach Japonii. Zamiast umieszczać kawałki ryby w ryżowych rolkach, całą rybę, która wcześniej namaczana była w solankowej zalewie, patroszy się, nadziewa ryżem, a następnie kroi na małe kawałki.

 

 


 

 

 

Unagi Nigirizushi

 

Unagi, czyli węgorz japoński, uznawany jest za jeden z najlepszych dodatków do tradycyjnego sushi. Stanowi też wyjątek wśród innych owoców morza, które tradycyjnie dodawane są do ryżowych rolek na surowo. Węgorz jest natomiast grillowany w lekko słodkawym sosie, a następnie dzielony na mniejsze kawałki i umieszczany na ryżu – podobnie, jak w przypadku podstawowej wersji nigirizushi. Ich znak rozpoznawczy to charakterystyczny brązowy kolor, uzyskany dzięki grillowaniu japońskiej ryby.

 

 

 

 

 

 

 

Ura - maki

 

Kolejna z wariacji na temat wodorostowych zawijańców to ura-maki, czyli maki odwrócone. Od pierwotnej wersji różni się kolejnością układania warstw. Na bambusowej macie najpierw układany jest klejący ryż, a dopiero potem prasowane nori i reszta dodatków. Jedynymi składnikami wyróżniającymi ura-maki na tle innych rodzajów sushi są sezam, którym obtaczane są gotowe rolki oraz kawior, dzięki którym danie przyjemnie chrupie w ustach.